Naše kávové směsi

kávové zrno Columbie fratello titulní obrázek_lžička kouř kávovník

46 kava1 1 416x588
od 200,89 Kč bez DPH
od 225 Kč

Vyvážená robustová směs 

+ další
Kód: 105/500
Italské espresso
od 245,54 Kč bez DPH
od 275 Kč

80% Arabica - 20% Robusta Indie Sherry a Uganda

+ další
Kód: 102/500
46 kava1 1 416x588
od 263,39 Kč bez DPH
od 295 Kč

100% Arabica originální směs - lahodná čokoláda a kakao

+ další
Kód: 69/500
3 položek celkem

 "Káva jako magický elixír života."

Bez ohledu na to, jestli pijete kávu pro povzbuzení nebo pro její chuť, káva má své pevné místo v našich každodenních rituálech. Uvařte si některou z  našich speciálních kávových směsí a nechte se unést jejich aromatickými vůněmi i povzbudivými účinky, které Vám dodají energii do nového dne. Zkusíme trochu poradit a upřesnit rozdíl mezi arabikou a robustou, ze kterých jsou jednotlivé směsi připravovány.

Existuje více než 120 druhů kávovníků. Kávovník je malá stálezelená dřevina, která se pěstuje ve velkém rozsahu ve vlhkých tropech celého světa. Neprospívá mu přímé slunce, proto se často schovává ve stínu banánovníků, přičemž optimální podmínky k jeho růstu jsou v nadmořské výšce 1250–1500 m, při průměrné teplotě nad 17 °C. Komerčně se v drtivé většině pěstují pouze 2 druhy kávovníku: Arabica a Robusta. A jaké jsou mezi nimi odlišnosti? Těch existuje celá řada - způsob pěstování, tvar zrnek, chuť i obsah kofeinu. Pro robustu je charakteristická zemitost, hořkost a menší acidita. Zajímavostí je, že má o dvakrát více kofeinu, avšak nese s sebou méně chuťové rozmanitosti. 

Naopak zrna na které se zaměřujeme jsou z druhu Coffea arabica, který rodí nejkvalitnější kávu, pochází z Etiopie, ale rozšířil se už dávno přes Rudé moře do Jemenu v jižní Arábii, v jehož vysokých horách se mu výborně daří. C. arabica se pěstuje ponejvíce jako keř. Začíná rodit po třech nebo čtyřech letech a její období plodnosti trvá asi 25 let. Tento druh dává 2 až 3 sklizně ročně, protože kávovník má současně květy, zrající i zralé plody. Bílé květy s vůní podobnou jasmínu jsou křehké a jejich krása je pomíjivá, za jeden dva dny uvadnou. Ke květům neodmyslitelně patří kolibříci, kteří květy opylovávají, proto tohoto pestrobarevného tvora můžete vidět i na grafice našich kávových etiket. 

Plody, podobné třešním, se musí otrhat v nejvhodnějším okamžiku zralosti. Bobule se zbarvují postupně od zelené přes žlutou až do červena a nakonec, v okamžiku zralosti, do tmavé červenočerné barvy. Každý keř dává ročně asi 2 - 3kg plodů.  

     IMG-20241106-WA0009       IMG-20241106-WA0010 

IMG-20241106-WA0006 

Arabika tvoří cca 70% světové produkce kávy. Obsahuje méně kofeinu, zhruba 2x více cukru a bývá náročnější na pěstování. Vyznačuje se vyšší kyselostí, bohatší chutí a nabízí více tónů, od ovocných přes čokoládové, kořeněné nebo květinové. 

Všechny naše kávové směsi jsou praženy v rodinné pražírně na základě osvědčených receptur s dlouholetou tradicí, zkušenostmi při samotném procesu zpracování a pražení kávových zrnek.

Záleží jen na Vás pro kterou se rozhodnete, všechny zaručují kvalitu vyvážené chuti.

 

HRNEK LOGO

Čerstvě pražená káva
Kávou žijeme
Špičkový servis
Všechno skladem
Zpět do obchodu